HTML

Szemműtét Dilemma Blog: Lasik vagy PRK?

Elhatároztam végre, rászánom magam a szemműtétre! Hónapokig olvastam, kutakodtam, science fiction rémhírekről és tökéletes gyógyulásokról hallottam. Még egy héttel a műtét előtt is bizonytalan voltam: Lasik vagy PRK legyen. A neten annyi mindent olvasni, ezért eldöntöttem, hogy én is megírom, hogyan jutottam el a szemműtétig, bízva abban, hogy mások döntését megkönnyítem. Ha TE IS LASIK-MŰTÉTEN ESTÉL ÁT, KÉRLEK, OSZD MEG VELÜNK ITT SAJÁT TAPASZTALATAID! :)

Friss topikok

  • Klaudiaanyu: Kedves svabin! Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munk... (2013.11.05. 21:20) ...újabb szemteszt...
  • Klaudiaanyu: Szia Ildikó! Nagyon sok sikert kívánok! Biztosan jól fog sikerülni. :) Üdvözlettel: Klau (2013.09.23. 22:40) Szempróba
  • A-Mari: Nekem 2012. november 21én volt IntraLasik szemműtétem. Nincs olyan érzésem hogy életem legjobb dö... (2013.02.07. 19:43) szemvizsgálat (part2)
  • Éva Bihari: Szia!! Én is beálltam a sorba.... műtét előtt néhány napig betyár rossz volt....holnap leszek 6 ... (2013.01.23. 18:16) 3. havi kontroll
  • ÚjLány: @svabin: Szia! Most is van akció: www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/ugyfelszolgalat/araink/ Maga a m... (2012.07.11. 13:38) Lassan 3 éve...

Monitorszűrő szemüveg

2009.08.09. 13:53 Klaudiaanyu

A szememmel minden rendben. :) Még reggel és este kell csepegtetnem a Fluconból. Napi 5-ször műkönnyet is használok, este szemgélt.

Szemszárazság: drasztikus szemszárazságot nem tapsztalok. Reggelre kiszárad, ez műtét előtt is így volt. Nekem alapban száraz a szemem, korábban is kellett csepegtetnem, még akkor is, amikor nem hordtam kontaktlencsét már hetek óta. Ennek oka elsősorban a monitor előtt töltött napi 9-10 óra, keveset is iszom, és a családban is többen szemszárazsággal küzdenek. Nem figyeltem oda anno arra, hogy a szemem napközben pihentessem, sajnos. Gondolom, nem egyik napról a másikra fog rendeződni a helyzet.

Készítettem a monitorszűrő szemüveget, állítólag estére nem fog annyira elfáradni a szemem, mint korábban. (Bár az orvosom azt mondta, hogy nem szükséges a monitor miatt szemüveget hordani, de én azért rendeltem egyet.) Tulajdonképpen annyi az egész, hogy 15% mértékben színezett lencsét hordok: a kontúrok egy kicsit erősebbek, a monitor fénye sem olyan erős, (alapban igen alacsonyra állítottam a fényerősséget már régen). Egyelőre annyit tapasztalok, hogy kellemesebb a látvány ezzel a szemüveggel. (Az optikusban, ahova rendszeresen jártam eddig, megbízom teljesen, nagyon korrektek, és volt, hogy a drágább termék helyett egy olcsóbbat javasoltak, mert ők jobbnak találták szakmailag; ők ajánlották a Hoya lencséjét (www.kontaktlencsbolt.hu)

Találtam hasznos cikkeket arról, mire kell odafigyelni szápítógépes munka esetén: szem rendszeres nedvesítése, monitor tulajdonságainak megfelelő beállítása, monitor optimális elhelyezése, monitorszűrő szemüveg (lapos monitorokhoz is kell, állítólag!) 

http://www.latasellenorzes.hu/monitor_latas.htm

Számítógépes munkavégzés során óránként szükséges szünetet tartani. Ezekben a szünetekben kicsit tornáztatni kell a szemed (forgasd, nézz távolra majd közelre, stb), lélegezz mélyeket (lehetőleg ne füstös helyiségeben), kicsit meg is masszírozhatod a szemed környékét úgy, hogy a megfelelő akupresszúrás pontokra enyhe nyomást gyakorolsz pár másodpercig (ezek a pontok: a szem körüli koponyacsontüreg szélein vannak. Képzeletben rajzolj egy keresztet a szemedre - mint a bohócoknál -, és ahol a kereszt szárai találkoznak a csonttal, ott nyomd az ujjaddal. Miután elengeded a nyomást, érezni fogod, hogy milyen jólesik a szemednek, és beindítja a vérkeringést.)

A tenyerezés: szintén nagyon áldásos: könyökölj az asztalra és hajtsd 2 percre a tenyeredre a becsukott szemeidet. Ebben a totális sötétben a szemek különlegesen ellazulnak, és a sok idegvégződéssel ellátott tenyerek kézmelege is nagyon jól fog esni kizsigerelt érzékszervünknek.

Szemtorna:  váltakozva nézz egy közeli, majd egy távoli pontra, vagy pusztán a szemeddel végezz körzést, mintha egy láthatatlan hatalmas O betű körvonalán néznél végig. Majd ugyanezt ellenkező irányban is, többször, és a szorgalmasabbak sorra vehetik az ABC más betűit is: N, S, L, D, M - biztos, hogy nem fog ártani…

http://metropolita.hu/?p=16188

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szemmutetdilemma.blog.hu/api/trackback/id/tr411298151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kromakoid viceratura 2009.08.12. 10:49:32

Sokkal fontosabb, hogy normálisan beállítsd magadnak a monitort, az emberek 99%-a túl nagy fényerővel használja, pedig 1-2 nap alatt hozzá lehet szokni, ha leveszed a fényerőt.

Az ergonómialag ajánlott fényerő 110 tökmindegy / négyzetcenti, miközben a mai monitorok alapból ennek a háromszorosát tudják, tehát simán kiégetik a szemed. Szerintem egy mai jó LCD monitoron a fényerőt kb. 35%-ra kell venni, kb. ott ergonómikus.

Meg legyen a monitor mögött lámpa, hogy ne a monitor legyen az egyetlen fényforrás...

ezek fontosabb dolgok, mint a szemüveg...

Klaudiaanyu 2009.08.13. 07:20:46

@kromakoid viceratura: A munkahelyi monitor fényerősségét én 30%-ra vettem le, kb. másfél éve így van. A laptopomnál is a legalacsonyabb. Amúgy valószínűsítem, hogy a monitorszemüvegnél, a "szemerő" tablettáknál nagyobb jelentősége van a szem rendszeres pihentetésének, tornáztatásának, nedvesítésének... Most már a munkahelyeknek egyáltalán nem kell téríteniük a monitorvédő szemüveget, az ilyen szemüveg fogalma megszűnt. Fura, mert egészségügyileg indokolt lenne, de a rendelet nem rendeli el... (Viszont, ha pl. a Budapesten dolgozó vidéken lakik "lakcymkártyailag", és begyűjti a rokonoktól a hazautazási számlákat, akkor annak nagy részét köteles téríteni a munkáltató... Hát, igen, nálunk minden olyan "logikus"...
süti beállítások módosítása