HTML

Szemműtét Dilemma Blog: Lasik vagy PRK?

Elhatároztam végre, rászánom magam a szemműtétre! Hónapokig olvastam, kutakodtam, science fiction rémhírekről és tökéletes gyógyulásokról hallottam. Még egy héttel a műtét előtt is bizonytalan voltam: Lasik vagy PRK legyen. A neten annyi mindent olvasni, ezért eldöntöttem, hogy én is megírom, hogyan jutottam el a szemműtétig, bízva abban, hogy mások döntését megkönnyítem. Ha TE IS LASIK-MŰTÉTEN ESTÉL ÁT, KÉRLEK, OSZD MEG VELÜNK ITT SAJÁT TAPASZTALATAID! :)

Friss topikok

  • Klaudiaanyu: Kedves svabin! Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munk... (2013.11.05. 21:20) ...újabb szemteszt...
  • Klaudiaanyu: Szia Ildikó! Nagyon sok sikert kívánok! Biztosan jól fog sikerülni. :) Üdvözlettel: Klau (2013.09.23. 22:40) Szempróba
  • A-Mari: Nekem 2012. november 21én volt IntraLasik szemműtétem. Nincs olyan érzésem hogy életem legjobb dö... (2013.02.07. 19:43) szemvizsgálat (part2)
  • Éva Bihari: Szia!! Én is beálltam a sorba.... műtét előtt néhány napig betyár rossz volt....holnap leszek 6 ... (2013.01.23. 18:16) 3. havi kontroll
  • ÚjLány: @svabin: Szia! Most is van akció: www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/ugyfelszolgalat/araink/ Maga a m... (2012.07.11. 13:38) Lassan 3 éve...

...újabb szemteszt...

2012.09.21. 22:29 Klaudiaanyu

...ezúttal az iskolapadból: még mindig remekül látok. :) Beiratkoztam még egy egyetemi képzésre, a terem itt jóval nagyobb, és így távolabb is ülök sokszor, mint a másik suliban. Itt döbbentem rá, hogy egészen távolról is remekül látom a táblára írt szöveget. Persze,szeretném, ha ez így is maradna, így odafigyelek a szemem egészségére. Műkönny mindig van nálam, C-vitamin, Q10 alap vitaminok, és sok zöldséget, gyümölcsöt is próbálok enni. Napszemüveget -függetlenül a szemműtéttől- mindig hordok, mert -kevesen tudják- a szem körüli bőrt is védeni kell a napsugaraktól, hiszen a legérzékenyebb terület.

Más, de hasznos lehet: a paleolit étkezés működik, két ismerősöm is komoly betegségből gyógyult fel. Érdemes utánaolvasni. Nálam is bevált, sokkal jobban érzem magam, amióta nem eszem glutént, és biztos vagyok abban, hogy az egész szervezetre, így a szemre is jótékony hatása van a zöldség-gyümölcs-hús étrendnek. (Jó, néha kell a csoki is...:)

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szemmutetdilemma.blog.hu/api/trackback/id/tr254795041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mia25 2012.09.23. 20:35:00

Szia/sztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy a műtét óta tapasztaltál-e olyat, hogy sokkal fárasztóbb hosszabb távon olvasni/tanulni, mint előtte?
Vagy a blogot olvasó, műtöttek közül bárki, tapasztalt-e ilyet?

Klaudiaanyu 2012.09.25. 07:50:36

@Mia25: Szia! Én különbséget nem tapasztaltam.
A műtét előtt is kicsit érzékenyebb volt a szemem, műkönnyet rendszeresen használok, mert kiszárad a szemem, de ez a műtét előtt is így volt. Sőt a kontaktlencsét egyáltalán nem bírta a szemem az utolsó években...
Ha valaki, akkor én tényleg igénybe veszem a szemem: irodai munka monitor előtt, munka mellett egyetemre járok és még egy szakmai képzésre, ami azt jelenti, hogy munka után és egész szombaton olvasok, tanulok, monitor előtt ülök. Szóval nem annyira kímélem a szemem... ezért próbálok odafigyelni rá.
Ajánlom a napi 8 óra alvást, ami nekem még csak 6.5 óra, de ha mégis sikerül 8 órát aludnom, lényegesen jobban bírja a szemem a napi megpróbáltatásokat... :)

msagi 2012.09.28. 12:34:48

Sziasztok!
Lassan 1 éve lesz, hogy műtötték a szememet, amit azóta sem bántam meg. Érdekességként gondoltam megírom, hogy a műtét után 2 hónappal kiderült, hogy babát várok, nagyon megijedtem, mert azt nem ajánlják, hogy műtét után 1 éven belül szülj. De nagyon kedvesek voltak, és megnyugtattak, hogy mire megszületik a baba már elég sok idő eltelik. Továbbá nem is a szülés, ami miatt nem ajánlják, hanem a terhesség alatti hormonváltozásokat nem tudják, hogyan hatnak a látásminőségre. Tehát a szemműtét miatt nem kellett császárral szülnöm:)
Júliusban,8 hónappal a műtét uán, szülés előtt voltam kontrollon, ahol 100%-os volt mindkét szemem. Aug.31-én pedig simán megszületett Tünde lányom, a látásom úgy érzem nem romlott:) Novemberben megyek 1 éves kontrollra, akkor megírom, mi lett az eredmény. Üdv.: Ági

Klaudiaanyu 2012.09.30. 11:38:10

Szia Ági! Köszönöm, hogy írtál, és egy népszerű tévhitet oszlattál el: sokan hiszik azt tévesen, hogy ha megműttetik a szemüket Lasik módszerrel, csak császárral szülhetnek.
Gratulálok a kisbabádhoz, nagyon szép neve van! Sok boldogságot és mosolyt kívánok Nektek! :)

svabin 2013.03.02. 11:12:18

Sziasztok, ujra itt :)!
Jövö het csütörtökön lesz a PRK mütetem!
En közel 2 eve gondolkodom rajta, hogy legyen-e vagy sem, hiszen csak -1-es mindket szemem. Szemüveget 12 eve hordok, kontaktlencset max. fel orat birnak a szemeim. A szemüveget mindig is utaltam, föleg sportnal. Most sokan azt mondjatok, hogy minusz egyre mindek szemüveg, s föleg minek mütet. En szemüveg nelkül (eles latas nelkül) nem erzem egesznek magam, nem tudom a környezetemet ugy ertekelni, ahogy kell, föleg ha a tavolba tekintek. Itthon reggel nem teszek fel szemüveget hiszen mindent latok, de ugy ebed utanra a gyenge kezdödö fejfajas emlekeztet ra, hogy hoppa, szemüveget fel!
Vegülis a döntest a mütetre veglegesen az utan hoztam meg, hogy a ferjemet (45 eves) is meg KELLETT müteni, a mütet jan. 31-en volt es minden tökeletes nala, eddig. Szaruhartyalevalasa lett, allitolag ez genetikai problema es erre az egyetlen letezö gyogymod a szaruhartya leoldasa es visszanövesztese. Ha pedig mar ez volt, akkor meglezereztek a -4-es szemeit is egyben. Termeszetesen igy PRK volt. Az elsö ket napban meg akart halni.... Aztan minden nappal jobb lett es ma mar azt mondja, barmikor ujra csinalna! Reggel persze meg keresi a szemüveget, tinedzser kora ota szemüveges volt! :)

Szoval ez aztan ugy felbatoritott most, hogy elmentem ujra vizsgalatokra (ez mar a 3. hely volt, mindenhol alkalmas voltam) es rögtön idöpontot kertem. Es most jön az, ami talan itt uj szamnak bizonyul:
Nalam mono vision PRK lesz! Ami az en esetemben annyit jelent, hogy egy szemet fognak csak korregalni, meghozza a vezerszemet, ami nalam a jobb szem.
Idöközben 37 eves lettem es jo esetben 10 ev mulva kene olvasoszemüveg, anyukamnak pl. 50 evesen kellett elöször. Mivel -1 dioptriarol beszelünk igy a doktornö annak erdekeben hogy kesleltessük ezt a folyamatot azt javasolta, hogy csak a jobb szemet korregaljuk vissza 0-ra, a balt hagyjuk ahogy van. Tanacsolta, hogy probaljam ezt igy ki egy kontaktlencsevel, tegyem be csak a jobba, birom-e igy a helyzetet, mert vannak emberek akiknek koordinacios zavarjaik lesznek, elveszitik az egyensulyukat. Hat nalam ez teljesen bevalt! Ketszer ket hetvegen probaltam ezt igy ki (sajnos csöpögtetnem kellett rendesen a kontaktlencsere, mert nem birja a szemem), es szuper milyen elesen lattam. Az ember agya összeteszi a ket filmet egybe, összeall a kep! Ez meg aztan megjobban megadta a lökest a mütetre! Egyebkent a ferjemnek is igy korregaltak a szemet, egyik elesebb, masik kevesbe. Nala mar tavaly elkezdödött, hogy kellett -volna- olvasni szemüveg.
Ja igen, hogy miert PRK... Nekem ez a szaruhartyas bevagas es visszahajtas (lebeny) sosem volt igazan szimpatikus, de mint olvassuk sokakat nem zavar ez! Aztan nalam kiderült, hogy nem is lehet a minusz egy miatt, mert mar magaval a bevagassal egy fel dioptriat korregalnanak es a lezernek szinte nem lenne mit leegetnie!
Csak remenykedem, hogy ferjem a ket napos szenvedeset ferfikent tulprodukalta, s mivel nalam csak egy szem lesz lezerezve tenyleg elviselhetö lesz a fajdalom.
Ami kicsit aggaszt, hogy en is egesz nap a gep elött melozom, napi 8-10 orakat es nem tudom mennyire leszek kepes a monitort orakon at bamulni az elejen.
Mütet utan ki leszek irva masfel hetre betegszabira. Mütet csütörtök delutan lesz es en a rakövetkezö hetfö utan egy hettel megyek ujra munkaba. Majd kiderül!
Szoritsatok en pedig beszamolok utana!
Klaudia, neked megegyszer köszönet ezert a blogert! Ma reggel is megegyszer vegigolvastam az egeszet! Mar nem is tudom hanyadszorra! Irjal mindig! Mar csak azert is, hogy legyen 40 ev mulva is anyag arrol, hogy minden jol ment! :)

Klaudiaanyu 2013.11.05. 21:20:02

Kedves svabin!
Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munkát?
Ha van rá időd, kérlek, írj, szerintem többen kíváncsian várjuk a beszámolód! :)
(Nekem még mindig jó a szemem, pedig eléggé igénybe veszem... :)
süti beállítások módosítása