HTML

Szemműtét Dilemma Blog: Lasik vagy PRK?

Elhatároztam végre, rászánom magam a szemműtétre! Hónapokig olvastam, kutakodtam, science fiction rémhírekről és tökéletes gyógyulásokról hallottam. Még egy héttel a műtét előtt is bizonytalan voltam: Lasik vagy PRK legyen. A neten annyi mindent olvasni, ezért eldöntöttem, hogy én is megírom, hogyan jutottam el a szemműtétig, bízva abban, hogy mások döntését megkönnyítem. Ha TE IS LASIK-MŰTÉTEN ESTÉL ÁT, KÉRLEK, OSZD MEG VELÜNK ITT SAJÁT TAPASZTALATAID! :)

Friss topikok

  • Klaudiaanyu: Kedves svabin! Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munk... (2013.11.05. 21:20) ...újabb szemteszt...
  • Klaudiaanyu: Szia Ildikó! Nagyon sok sikert kívánok! Biztosan jól fog sikerülni. :) Üdvözlettel: Klau (2013.09.23. 22:40) Szempróba
  • A-Mari: Nekem 2012. november 21én volt IntraLasik szemműtétem. Nincs olyan érzésem hogy életem legjobb dö... (2013.02.07. 19:43) szemvizsgálat (part2)
  • Éva Bihari: Szia!! Én is beálltam a sorba.... műtét előtt néhány napig betyár rossz volt....holnap leszek 6 ... (2013.01.23. 18:16) 3. havi kontroll
  • ÚjLány: @svabin: Szia! Most is van akció: www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/ugyfelszolgalat/araink/ Maga a m... (2012.07.11. 13:38) Lassan 3 éve...

És még mindig...

2015.05.13. 23:13 Klaudiaanyu

...remekül látok. :) Két éve nem írtam, így most bejelentkezem. Jó, már nem annyira tökéletes a látásom, mint volt, a műtét utáni 110% már csökkent, de a minap átestem egy szemvizsgálaton, és még mindig nem kell szemüveget hordanom. Pedig a szemem nem kímélem, sajnos. Nagyon nem. Az elmúlt fél év a munkahelyen igen kemény időszak volt, ennyit még életemben nem túlóráztam, napi 12 óra vagy nem egyszer ennél több időt töltöttem a monitor előtt, volt, hogy hétvégén is. Ez persze megviseli az ember szemét... Szabadidőmben is sokat olvasok, fotózni tanulok, éjszakákon át tudok otthon is gubbasztani a monitor előtt képeket szerkesztve, de :) még ennek ellenére is remekül látok. Életem legjobb döntése volt, hogy ebbe a műtétbe belevágtam. (Azért voltak jó döntéseim ezen kívül is...:) Megjegyzem, általában nem szoktam megbánni a döntéseim. :) A PRK műtét nekem továbbra sem annyira megnyugtató megoldás, de találkoztam olyannal, akinek nagyon bevált. 

Anno rákérdeztem a doktornőnél, mi van akkor, ha netán mégis romlani fog a szemem jelentősen. Meg lehet-e még egyszer műteni a szemem (Lasik után). Azt mondta, nem fog romlani, de ha mégis bekövetkezne, ami nem valószínű, akkor meg lehet műteni. Tehát teljes a biztonságérzetem. 

 

(Az Optimumnál amúgy megint van akció! 30%kedvezmény.) 

;)

Szólj hozzá!

Címkék: akció szemműtét lasik intralasik

...újabb szemteszt...

2012.09.21. 22:29 Klaudiaanyu

...ezúttal az iskolapadból: még mindig remekül látok. :) Beiratkoztam még egy egyetemi képzésre, a terem itt jóval nagyobb, és így távolabb is ülök sokszor, mint a másik suliban. Itt döbbentem rá, hogy egészen távolról is remekül látom a táblára írt szöveget. Persze,szeretném, ha ez így is maradna, így odafigyelek a szemem egészségére. Műkönny mindig van nálam, C-vitamin, Q10 alap vitaminok, és sok zöldséget, gyümölcsöt is próbálok enni. Napszemüveget -függetlenül a szemműtéttől- mindig hordok, mert -kevesen tudják- a szem körüli bőrt is védeni kell a napsugaraktól, hiszen a legérzékenyebb terület.

Más, de hasznos lehet: a paleolit étkezés működik, két ismerősöm is komoly betegségből gyógyult fel. Érdemes utánaolvasni. Nálam is bevált, sokkal jobban érzem magam, amióta nem eszem glutént, és biztos vagyok abban, hogy az egész szervezetre, így a szemre is jótékony hatása van a zöldség-gyümölcs-hús étrendnek. (Jó, néha kell a csoki is...:)

6 komment

Kedvezmény az Optimumnál

2012.07.25. 23:06 Klaudiaanyu

http://optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/hirek/miujsag/content.php?news_id=537&utm_source=Sajat_adatbazis&utm_medium=eDM&utm_content=reszletek&utm_campaign=2012nyar

Épp most kaptam egy hírlevelet az Optimumtól: most nagy kedvezménnyel lehet hozzájutni a lézeres látásjavításhoz! Aug.5-ig, már nincs sok idő, még lehet jelentkezni.

És itt is csak a saját tapasztalatommal tudok élni.

Júniusban már a VOLT Fesztiválon kiborultam a kontaktlencsétől, szúrt, nem bírta a szemem.

Júliusban túlestem a műtéten.

Augusztusban már gond nélkül Máltán nyaraltam, sós víz is ment a szemembe, erre nem vagyok büszke, de semmi bajom nem lett, pedig a nyaralás előtt 25 nappal műtöttek csak meg. :)

Tehát ha eddig hezitáltál, gondolkodtál, itt a lehetőség a nagy elhatározásra!

Jelzem, egy rutin fogorvosi fogkő eltávolítás rossz, kellemetlen. A szemműtét semmiség! :)

Szólj hozzá!

Lassan 3 éve...

2012.06.03. 18:23 Klaudiaanyu

..., hogy megműtöttek az Optimumban! Gondoltam, bejelentkezem, hogy tudassam, remekül látok!!!:) Reggel és este műkönnyet használok, mert a szemem elég száraz, de ez a műtét előtt is így volt. Valószínűleg a szemszárazságot a monitor előtt végzett napi 8 óra munka okozza, és az, hogy alapvetően nem alszom sokat, tehát nem kímélem nagyon a szemeim. Júliusban megyek kontrollra, természetesen beszámolok az eredményről. :)

6 komment

Szemjóga újra

2011.10.30. 13:57 Klaudiaanyu

Érdemes a szemükre odafigyelni a műtét után is. A szemünkkel is "jógázhatunk": tenyerezéssel, a távolba nézéssel pihentethetjük a szemizmainkat munka közben is (erről korábbi bejegyzésben írtam már). Ennek segítségével tehetünk a szemizmainkért, megelőzhetjük, hogy szemünk a műtét után a megerőltetéstől, a sok közelre nézéstől romlásnak induljon.

A rövidlátás civilizációs betegség: attól romlik a látásunk, hogy megerőltetjük a huzamosabb közelre nézés során (lásd monitor előtti munkavégzés). Erről több információt itt találtam, Bozsó Zsuzsa természetgyógyász és szemtréner oldalán; a videók rövid betekintést adnak, miről is van szó:www.bozsozsuzsa.hu/  Érdemes alkalmazni ezeket a módszereket. :)

Jó tudni, hogy kormányrendelet írja elő, a monitor előtti munkavégzés során (mely több mint napi 4 órát tesz ki) óránként 10 perc szünetet szükséges tartani. Ez nem azt jelenti, hogy munkavállalónkat cigiszünetre kell küldeni, hanem azt, hogy olyan munkát kell kiadni neki, mely nem a monitor előtt történik, tehát pl. mappákat pakol, átmegy aláíratni szerződéseket a másik épületbe, stb. A munkánkat tehát egyénileg is érdemes úgy beosztani, hogy óránként 10 percig ne a monitort bámuljuk.

Munkába lépés előtt kötelező átesni szemészeti vizsgálaton is, és azt két évente meg kell ismételni. Panasz esetén év közben is köteles a munkáltató biztosítani a szemvizsgálatot a munkavállaló részére.

De elsősorban a munkavállaló egyéni felelőssége, tesz-e a szeme egészségért, erre jó a  szemjóga. És még a munka is jobban megy, ha olykor pihentetjük megfáradt szemünket.

 

2 komment

Címkék: szemjóga

Hasznos védőszemüveg...

2011.10.30. 13:43 Klaudiaanyu

Dóri szemébe takarítás közben Domestos került, véletlenül belecseppent a szemébe. Mit kell ilyenkor tenni? Gyorsan töltsünk tele egy poharat vízzel csordultig, és sokáig pislogjunk bele a folyadékba. Nem baj, ha kifolyik, ha már látunk újra, majd feltakarítjuk...

Egyszer gyerekkoromban egy kaleidoszkóp apró üvegdarabjai a szemembe estek, miközben a fény felé tartva csodáltam a különféle színes ábrákat.  Megijedtem, kirohantam a szülőkhöz, szerencsére pont nálunk kávézgatott a szomszéd is, aki nővérként dolgozott, ő javasolta a gyors poharas megoldást. A szememnek semmi baja nem lett. És Dóri szeme sem károsult. :) Érdemes a műtét után kapott védőszemüveget megőrizni, és abban takarítani, ha erős vegyszerekkel dolgozunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: pihenés védőszemüveg szemjóga

Ha eddig nem, akkor most...

2011.07.13. 22:16 Klaudiaanyu

...vállalkoznék a műtétre. 30% kedvezményre van lehetőség a hírlevél szerint az Optimumnál. És még újabb technológia! A leírást elolvasva, már nem nagyon lehet hova fokozni, az eljárás biztonságos mivoltát tekintve. Most már a testvérem is gondolkodik rajta, pedig ha valaki, hát Ő nem bírja az ilyesmit... A vérvételre el kell kísérni, mert általában vagy elájul vagy csak épp annyira lesz bizonytalan a járása, hogy a lépcsőn sem tud lemenni... Anno, mikor látta a fürdőszobában, hogy a kontaktlencsém kiemelem a szememből, már attól rosszul volt, ha csak az ujjam közelített a szememhez. (Egy lassan 30 éves férfiről beszélünk...:)

www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/hirek/miujsag/content.php

Továbbra is remekül látok! A légkonditól kicsit piros a szemem (ez független a műtéttől :), új szemcseppet próbálok ki, homeopátiás: Oculoheel. Majd beszámolok róla, bevált-e.

És örülök, hogy egyre többen kattintanak a bejegyzésekre, bízom benne, hogy segítségre lehetek a döntésben. Szerintem a legfontosabb, hogy az ember a számára legszimpatikusabb, legjobbnak ítélt megoldást válassza ki, lehetőleg körültekintően.

9 komment

Címkék: döntés kedvezmény szem piros szemcsepp szemműtét oculoheel

sikeres másfél éves kontroll

2011.03.12. 12:40 Klaudiaanyu

A helyzet változatlan: remekül látok. A jobb szememen a vizsgálat szerint van -0.25, ez a műtét után is volt,  de azt hiszem, ezzel lehet még boldogan élni. :) Még így is jobban látok az átlagnál.  A Doktornő ismét megjegyezte, hogy nem látszik még réslámpával sem a lebeny pereme. :) Tehát a helyzet nem változott a műtét óta: minden rendben.  Pedig tény, hogy nagyon megerőltetem a szemem, nem ritka a napi 10-12 óra monitor előtti munka, tanulás, olvasás... és mégis...

Dóri, mint még frissen műtött Lasik-páciens, rákérdezett arra, hogy észre veszi-e, ha a lebeny elmozdul. A válasz: igen, mert iszonyatosan fáj. Azonban, arra hogy a lebeny megsérül, elmozdul, kb. nulla esély van. Ez csak egy rossz pletyka... A szemüveghordás során alapvetően több esély van arra, hogy egy esés során megsérül a szaruhártya úgy, hogy csak műtéttel lehet rajta segíteni, és erre nem egy példa is van, sajnos.

Én ezerszer nagyobb biztonságban érzem magam és a szemem, amióta nem hordok szemüveget: nincs korlátozva a látástér, télen nem kell bepárásodott szemüveg miatt kellemetlenül éreznem magam a boltokban, sportolás közben egyáltalán nem kell bajlódni a szemüveggel, reggel tökéletesen látok azonnal...

Néha látok az utcán fiatal lányokat, akik vastag szemüveglencsét viselnek. Legszívesebben odamennék hozzájuk, hogy elmondjam nekik, van egy remek megoldás! :)

Egyszer egy társaságban pont a szemműtétről beszélgettünk. Volt néhány férfi és nő, akik azt mondták, milyen iszonyúan bátor voltam, hogy belevágtam, ők nem elég bátrak ahhoz, hogy egy ilyen műtétnek alávessék magukat, inkább bajlódnak a kontaktlencsével... Lehet, hogy bátorság kell ehhez a döntéshez is, mint minden döntéshez... én nem tartom magam különösen bátornak (bár a víziszonyom ellenére egyszer a búvárkodást is kipróbáltam egy hónapja műtött szemekkel; az, hogy egy űrutazáson részt vegyek, nem lenne akkora kihívás számomra, mint az, hogy víz alá merüljek több méter mélyre.) De ha van egy döntés, amit meg kell hozni, mert utána jobb lesz, no és a józan ész is azt diktálja, nem kérdés... a bátoság meg nézőpont kérdése.. :) A jó dolgokért meg tenni kell -közhely ide, közhely oda.

Vitamin: Kúraszerűen szedem a BILUTIN Pluszt:feketeáfonya kivonat luteinnel, vitaminokkal és nyomelemekkel (antioxidánsok). Ezek a hatóanyagok késleltetik a szem öregedési folyamatát, és hozzájárulnak a  szem egészségének megőrzéséhez is, lutein, cink- és réz-ion szükségletét fedezik. Nem tudom, a vitamin hatásának is köszönhető-e, hogy a szemem ilyen jól érzi magát, de ajánlom mindenkinek, aki tenni szeretne szeme egészségéért.

 

Az óceán partján végre a messzeséget tényleg végtelennek látom. :)

Szólj hozzá!

Címkék: feketeáfonya antioxidánsok plusz lasik szemüveghordás bilutin

éleslátást karácsonyra

2010.11.18. 23:25 Klaudiaanyu

A legszebb ajándék Karácsonyra! (Meg bármikor.) Szerintem. Épp tavaly vetettem fel valamely megjegyzésben, milyen remek ajándék is egy lézeres szemműtét karácsonyra. :)

http://www.optimuminfo.hu/hu/index.php

Előnyei: tuti örül neki a megajándékozott + szó szerint életre szóló ajándék + minden nap hasznát látja/veszi + látványos is (nincs szemüveg) + nem lehet elveszíteni + nem lehet megunni + könnyebbé teszi az életet számos területen + önbizalom- és komfortérzés-növelő + hálás lesz mindig a megajándékozónak + nem lehet vele félrenyúlni + stb.

Hátrány: nem ismert.

 Ha nem lennék már túl a műtéten, most tuti ezt kérném karácsonyra. A műtét utáni napok életem legemlékezetesebb és legszebb napjai voltak túlzás nélkül. Emlékszem, mikor a műtét utáni napon a Tescoban csodáltam a feliratokat, végre láttam. :) Igaz, még kicsit csipás szemekkel, de nem zavart. Mintha, tegnap lett volna...

 

 Dóri barátném épp a napokban esik át Zyoptix beavatkozáson. Hajrá, Dóri! :)

Amúgy érdemes az egészségpénztári lehetőségeket kihasználni, mert most Dóri majdnem annyit fizet csupán a csúcstechnológiás Zyoptixért, mint az amúgy jóval olcsóbb PRK-ért!!!

 

 

 

5 komment

New York-i latvany

2010.09.18. 14:24 Klaudiaanyu

 

A repulon egy amerikai triatlon versenyzo mellett ultem. Lattam hogy kikapja a kontaktlencsejet, igy nem hagyhattam ki, hogy rakerdezzek, miert nem muteti meg a szemet. Hat, kitalalhattam volna: bevallotta, hogy fel! Mondtam neki, hogy ne hulyitsen, menjen, csinaltassa meg. Erre elmeselte, hogy egy baratjanak elrontottak a mutetet Amerikában, azota kontaktlencset nem hasznalhat, maradt a szemuveg. En rogton erveltem, hogy ez Amerikaban elofordulhatott, de Magyarorszagon nem tortent meg ilyen, szoval, ha visszater Budapestre, menjen el az orvosomhoz. (Budapestrol mentunk New York fele, a Noverem kint el, ot latogatom meg.) Erdekes, egy eleteros sportolo felnott ferfi nem meri raszanni magat. :) Ajanlottam neki, ha akar egy jo dontest meg az eletben hozni, legyen bator, egy fogorvosi kezeles rosszabb tud lenni. (Attol is fel ugyanis...:)

Remelem, raszanja magat, mar csak azert is, mert ujra szembesultem azzal, mennyire jo dolog ez a mutet. A szobambol, ahol alszom, epp az Emipire Bulidingre es a Chryslerre latok ra az  agyambol. Ha ejjel felebredek vagy reggel kinyitom a szemem, rogton latom, nem kell szemuvegert kotoraszni. :) Remek dolog.... :)

 

 

2 komment

Lassan egy éve...

2010.05.23. 12:38 Klaudiaanyu

...volt a szemműtétem. Gondoltam, bejelentkezem: még mindig remekül vagyok. És még mindig életem egyik legjobb döntésének tartom, hogy rászántam magam. Sem edzésen, sem a szaunában nem jelent gondot többet a szemüveg/kontaktlencse. :)

Épp most költözködöm, és hirtelen belém hasított a felismerés, hogy a kontaktlencse folyadék otthon maradt. :) Még vannak ilyen berögződések ennnyi idő után is.

Mellesleg anno volt egy olyan félelmem, hogy ha esetleg éjjel hirtelen "vészhelyzetre" ébrednék fel, pl. betörnének, stb. hirtelen nem látnék semmit sem. Először szemüveget kellene találnom, aztán cselekedni. Most meg ez nem okoz gondot. Simán alszom egyedül is a lakásban. :)

A jobb és bal szemem közt van némi különbség, de nem jelentős, ugyanannyi lehet, mint a műtét utáni vizsgálatok során. Még reggel és este műkönnyet használok, nappal már nem, mert elfelejtem -ami azért nem jó.

Hamarosan visszamegyek a kontrollra, megírom a részleteket.

Addig is: Szemjóga! (Forrás:www.netambulancia.hu)
1. Csukd be a szemeidet és az ujjaiddal többször simíts végig a szemöldöködön, finoman masszírozd meg a halántékodat, és a két mutatóujjaddal masszírozd meg az orrnyergedet és a külső-belső szemzugaidat. 
Körkörös mozdulatokkal masszírozd meg a homlokodat, túrj bele a hajadba és az ujjaiddal mozgasd meg a fejbőrödet minden irányba.

2. A tenyereidet dörzsöld (energetizáld) jól össze, amíg finom forró nem lesz.

3. Borítsd a domború tenyereidet a két szemedre, úgy, hogy fénysugár ne szűrődjön be, de ne is nyomd a szemgolyódat. Hunyd be a szemedet és élvezd néhány percig ezt a finom állapotot.

4. Vedd le a kezeidet, nyisd ki a szemeidet, nézz magad elé, úgy 3-5 méterre, és egy képzeletbeli mozivászonra rajzolj a szemeiddel vízszintes vonalat jobbról  balra a látásmeződ széléig és vissza. Ismételd legalább 8-10-szer. Figyelj rá, hogy a mozgást ne az orrod hegyén végezd, hanem a távoli mozivásznodon, és a mozgást csak a szemeid végezzék, a fejed ne mozduljon!

5. Most függőleges vonalakat rajzolj fentről lefelé, s vissza (8-10-szer) - egyebekben, mint a 3. pont.

6. Most átlókat rajzolj a jobb felső sarokból a bal alsóba, s vissza (8-10-szer) - egyebekben, mint a 3. pont.

7. Most átlókat rajzolj a bal felső sarokból a jobb alsóba, s vissza (8-10-szer) - egyebekben, mint a 3. pont.

8. Most rajzold le a „fekvő nyolcast" a vásznadra, látásmeződ teljes területét bejárva (8-10-szer.

9. Végül írd le egyszer a szemeiddel az ABC-t (bármelyik írásstílus megfelel, de legjobb a zsinór).

10. Végül ismételd meg a 2-3. pontot.


Naponta többször is elvégezhető, amikor fáradtak a szemeink, de enyhébb fejfájást is megoldhatunk vele. 
Súlyosabb tünetek esetén ne felejtse el felkeresni szemorvosát!

 

 

 

1 komment

Másik szemorvos véleménye

2010.01.31. 14:15 Klaudiaanyu

Múlt héten viszketett, szúrt a szemem, elmentem szemorvoshoz. Megállapította, hogy csak sima szemszárazságról van szó, fokozottabban kell ügyelnem a csepegtetésre. (Bevallom, mostanában megint ritkábban jut eszembe, és eléggé megterheltem az elmúlt hónapokban.) Gondoltam, ha már itt vagyok, tesztelem: kérdeztem, látszik-e a Lasik-műtét bármilyen nyoma. És nem! :) Tehát nem csak az Optimum orvosai nem látják. :) Amúgy a jobb szememen van egy negyed, érzem, hogy azzal nem tökéletes a látásom, de nem zavaró.

Már nem tudom elsütni a "Nekem is tökéletes a szemem. Csak szemüveg kell hozzá!" poént az optikusomnál... Sőt, már a kedvenc optikusomtól is meg kellett válnom.. :) Ő valószínűleg jobban bánja...

22 komment

3. havi kontroll

2009.11.28. 16:18 Klaudiaanyu

A héten végre eljutottam a 3. havi kontrollra (egy kis csúszással). A szemem remek, a lebeny pereme még réslámpával sem látszik! :) Ennek nagyon örülök. A doktornő nagyon be volt táblázva, mégis nagyon türelmes volt, kedves, és válaszolt minden kérdésemre.

Az egy hetes kontrollon a visus eredmények: a bal szememen 0,85 jobb szememen:1,0 volt. Most mindkettőn 1,0. Még mindig határozottan úgy érzem, a bal szememmel látok jól, állítólag az a "nem normális" 120%-os, de a jobb szemmel a távolban lévő kontúrokat duplán látom (pl. az irodánk túloldalán a felirat betűinek kontúrvonalait). De az ember két szemmel néz, ugye, tehát valójában nem érzékelem ezt. (Még mindig nem szoktam le arról, hogy teszteljem a látásom: ilyenkor felváltva nézek hol egyik, hol másik szememmel, olykor vicces helyzetekbe kerülök emiatt. :)

Este hazafelé a fényköröket még látom a fényforrások körül, olykor reggelente az autók lámpájának is van fényköre, melytől pl. egy közeledő autó rendszámát nem tudom elolvasni néhány másodpercig, mert a két lámpa körüli fénykör összeér.

Összefoglalva továbbra is azt gondolom, hogy a legjobb döntés egy ilyen szemműtétbe belevágni. Egy kolléganőmnek is megjött a kedve: igaz, neki PRK műtéte lesz.

Szoláriumban is voltam azóta, és hogy lássam, hány perc van még hátra a fényfürdőből, ki is nyitottam a szemem. :) Mellesleg nagy élmény volt, mert korábban, ha szemüveget viseltem épp, és netán hazafelé beugrottam a szoláriumba, mindig problémát okozott a hátralévő idő leolvasása a kijelzőről: konkrétan nem láttam.:)

Ma már annyira természetes, hogy nem hordok szemüveget, hogy valójában nem is tudom, milyen volt. :) A csepegtetés, a fénykörök pedig egyáltalán nem zavaróak!

Emlékszem, anno egy utazásra is nagyon fel kellett készülni kontaktlencseileg. Most Londont és majd nyáron New Yorkot is már úgy fogom látni, hogy nem kell aggódnom, van-e nálam folyadék, pótlencse. :) Majd erről is írok, de ez még odébb van. (Kint, New Yorkban találkozom majd egy ismerősöm ismerősével, akinek 10 éve volt Lasik műtéte, azóta is tökéletesen lát, minden rendben, de azért majd kifaggatom.)

 

1 komment

Fénykörök

2009.11.01. 11:35 Klaudiaanyu

Többen kérdezték tőlem a műtét után, hogy vannak-e fénykörök a fényforrások körül. Igen, még vannak! Változó mértékben, ugyan, de vannak. 

Reggelente még szárazabb a szemem, kb. minden 3. éjszaka újra használok Vidisic szemgélt, de nekem nem jön be, így hanyagolom. Megfigyeltem, hogy olykor még néha homályosabban látok ébredés után, majd csepegtetek, pislogok kettőt, és kitisztul a kép. (Figyelem, nem minden szemgélt lehet műtét után használni, patikus mondta, tehát rá kell kérdezni  mindenképpen.)

Több szemcseppet is kipróbáltam: a Systane nem jön be, kellemetlen a szememnek (mások erre esküsznek), előnye, hogy 3 hónapig jó (ez a szemcseppeknél rekord), kb. 2100 Ft-ba kerül. A legjobban a Tears Naturale II. szemcsepp vált be nekem, de csak 28 napig használható fel. Ára: kb.1000 Ft. Az Oxyal is nagyon jó, kb. 2400 Ft-ba kerül,és felbontás után 60 napig felhasználható!

A lejárat dátumát én rá szoktam írni a flakonra, így biztos nem lépem túl. Arra is érdemes gondolni, hogy egy hónapban nem csak egy, hanem több flakon szemcseppet érdemes venni: egyet munkahelyre, egyet otthonra, és egyet a táskába, hogy mindig legyen nálunk. Így az árak is megtöbbszöröződnek, persze, de a szemünkről van szó.

Beindult a fűtési szezon, szárazabb a levegő, ezt egy párologtatóval viszont meg lehet oldani. Hétvégén estefelé jöttünk haza kocsival, és megfigyeltem, hogy valóban nagyobbak a fénykörök az autók lámpái körül.. Nem tudom, zavarna-e vezetés közben... Egy ismerősöm, aki szintén műtét után van néhány hónappal, azt mondta, hogy egyelőre nem száguldozik az utakon, mivel tény, hogy a fénykörök még megvannak. Azonban azt olvastam, ez egy év után is még javulhat.  De természetesen vezetni simán lehet. :)

Azt is megfigyeltem (újra), hogy ha keveset iszom, a szemem szárazabb lesz, és tényleg romlik ez által a látás minősége. A héten voltam olyan figyelmetlen, hogy bikram jóga előtt (40 fokban jógázunk 90 percig), nem ittam eleget, konkrétan kb. a reggeli tejes kávé és egy csésze tea volt a napi folyadékbevitelem, és jóga végére eléggé kiszáradt a szemem. Érdemes munkahelyen figyelmeztetőt beállítani, hogy kb. 2 óránként ne felejtsünk el csepegtetni, még ha úgy is érezzük, nem szükséges: egyre több a munkám, a felelősség, sokszor annyira belemerülök a sok intéznivalóba és újabb projektekbe, hogy még mindig teljesen elfeledkezem a csepegtetésről, este meg elég érzékeny lesz a szemem. Szóval csepegtetni! Ezt most magamnak is írom!:) Ja, és a monitort nézve az ember, ugye, kevesebbet pislog, ami nagy baj! Emlékeztessük magunkat arra is, hogy ha monitort nézzünk, sokat pislogjunk. (Szintén üzenet magamnak is!:)

Éjjel azt álmodtam, hogy edzésen megrúgták a szemem, és  a lebeny elcsúszott. :) Amúgy az életben nagyon vigyázok, természetesen, bár már volt, hogy a törölközővel megdörzsöltem a szemem, és nem történt semmi baj.  De az ember amúgy is vigyáz a szemére, szóval nem egy nagy áldozat. Mellesleg a kontaktlencsézésnek sokkal komolyabb szövődményei lehetnek, tehát ezen mindenképp érdemes elgondolkodni.

Én továbbra is nagyon elégedett vagyok. :):):)

Egy ismerősöm hiányolta, hogy nem készült videofelvétel az első napról a műtét után. Készült, de azért mégsem teszem fel, elég kócos a hajam! :) Így hangzott (végig mosolygás, nevetés):

-Lekamerázlak!

-De ezekkel a szemekkel? :) (Csupa csipa volt, ugyanis.)

-Na, mondjál valamit!

-Látok! :) :) Gyerekek, aki tud, az menjen szemműtétre. Már holnap! :)

-Jó! Ne reklámozzál! :)

-Na, jó, de ezt tényleg így gondolom, ez nem reklám. Aki lökött, ne műtesse meg a szemét. De akinek van egy is agya, menjen! :) :) Tök jó! Basszus! De durva! :) No, mindjárt olvasok is! :)

-Látsz Te? :)

-Igen. :) Egyedül a lámpa körül ez a fénykör... De még poénosan is néz ki. Ha odanézek, tényleg van körülötte fényudvar... De ha így marad, az sem fog zavarni. Viccesen néz ki maximum. Látok! juhé'! :)

(Hamarosan megyek kontrollra az Optimumhoz, erről is beszámolok majd.)

4 komment

Címkék: száraz szem optimum tears szemcseppek systane naturale oxyal

Bevállalni a szemműtétet?

2009.10.11. 09:42 Klaudiaanyu

Egyik nap egy igen sznob bárba keveredtem: itt már nagyon nagy volt a füst, a szemem ki is száradt. Másnap reggel többször is csepegtetni kellett, mert a bal szememmel reggel kicsit homályosabban láttam, mivel igen elfáradt, de csepegtetés után jobb lett. Természetesen, egy egészséges szemet is megviselne, ha másfél órán át tömény füstben kellene pislognia; nekem a műtét előtt is nagyon száraz volt a szemem. Szóval a tanulság: csepegtetni, csepegtetni, akkor is, ha úgy érezzük, nem kell! Mert később még lehet következménye: fáradékonyabb szem, stb.

Amúgy egy ismerősömnek volt itt kötelező megjelenése, kérte, kísérjem el, mert semmi kedve nincs menni. A társaság, akikhez mentünk, csupa sznob, átoperált nő volt. Nagyon érdekes volt megfigyelni őket. :) Persze, előjött a "kinek milyen műtétje volt". A mellplasztikára büszkék voltak, mondták, nagyon megszenvedtek érte (de volt orrplasztika, arcfelvarrás is). Hát, én csak a szemműtétemmel tudtam büszkélkedni. :) No, ezt már annyira nem vállalták volna be bavallásuk szerint... Fura.

(A társaságukat nem bírtam sokáig. A téma az volt: ki kivel fog kit megcsalni, milyen pasik mellett tették magukat a konditeremben, a korábbi buliélményeik is előkerültek, melyre egy igazi nő nem lenne büszke, majd a Mónika-showról beszéltek: itt elpattantak az idegeim.:)Amúgy sosem gondoltam volna, de egy ilyen parti önbizalomnövelő hatású. Amikor megérkeztünk, kicsit aggódtam, hogy nem vagyok ide illő, és uh, itt minden nő olyan, mintha a mozivászonról libbent volna le. De eltelt 5 perc, és igen erősen átjárt az a jóleső érzés, hogy milyen jó, hogy én én vagyok. :) A sznob világ meg több mint vicces... Tökéletesen felszínes és mű... :)

Hazaérve a táskámban még találtam egy kontaktlencsét, örök kellék volt anno, és olyan jó érzés volt kidobni.:)

Szólj hozzá!

Szempróba

2009.10.07. 22:11 Klaudiaanyu

Egyik este teszteltem a szemem: füstös helyre mentünk kikapcsolódni a barátaimmal. Megnyugtatásul: a szemem egyáltalán nem lett érzékenyebb a műtét után. Tehát a tévhit, hogy műtét után érzékenyebb a szem: nem igaz. Legalábbis a LASIK műtét után.

Sőt, ma a munkahelyemen annyira pörögtem, hogy tökéletesen elfeledkeztem a műkönny használatáról (képernyő előtti munka, napi 8 órában minimum). Ez nem követendő, mert este, mikor sétáltam hazafelé (sütött a nap, élveztem a látványt, ahogy a lemenő nap tűzszínűre festi a házak szürke falait, örömömben vettem egy forró csokit a Costában, és közben R'n'B-t hallgattam: a tökéletes pillanat :), azt vettem észre, hogy az autók lámpája körül nagyobbnak látom a fényköröket. Gondolom, azért, mert nem csepegtettem a szemembe, így hamarabb elfáradt. Ezt a tendenciát még azért figyelemmel kísérem.

Valamelyik nap moziban voltunk. Legutoljára a szemműtét után egy héttel voltam, akkor még a felirat körül "fénybuborékot" láttam, de most már semmi zavaró. :) Igaz, vígjátékot néztünk, annyit nevettem, hogy a könnyem is kicsordult, szóval szemcseppre nem is volt szükségem.

Egyébként minden nap eszembe jut, mennyire jó, hogy nem a PRK-t választottam, bár az is egy nagyon jó technika. Csak, ha belegondolok, hogy utána fél évig! kell csepegtetni szteroidos szemcseppet! Meg izgulnék, hogy rendesen visszanő-e a szaruhártya, és iszonyatosan oda kellene figyelnem arra, hogy mikor éri fény a szemem, hát, megkeserítené az életem, úgy érzem. Pláne, hogy PRK-sok mesélték, hogy még az irodában is hordták a napszemüveget munka közben. Én ablakkal szembe ülök a munkahelyemen, hál' Istennek világos helyiségben, és rengeteg emberrel találkozom minden nap, fontos azért a megjelenés is, elég fura lenne, hogy napszemüvegben közlekedem még bent is. :)

Egyébként, sajnos, tényleg nem kímélem a szemem. Az elmúlt hetekben napi 8 óra munka, utána olvasás egész éjjel, alig aludtam, készültem a szakvizsgámra... (A legjobban végzettek egyike lettem, külön vizsgabiztosi dicsérettel, szóval megérte.:) 

Én úgy érzem, mintha sosem lettem volna szemüveges. Fura, hogy nem fura. Pedig még nincs 3 hónapja, hogy műtöttek...  :) Egy szintén szemműtéten átesett ismerősöm azt vette észre magával kapcsolatban, hogy még a járása is magabiztosabb lett, sőt még szellemileg is valahogy frissebbnek érzi magát, amióta nem hord szemüveget. Én a munkahelyen monitorszűrő szemüveget viselek, nem zavar, mint kiegészítőt, szeretem. Egy jól megválasztott szemüveg tényleg öltöztet. :) A kollégáim azt vették észre, hogy az elmúlt hónapokban még magabiztosabb lettem... Nem tudom, ez a szemműtét hatása-e, de néha magam is meglepődöm. :)

 Minap kaptam egy levelet az Otimumtól: most 25%-kal olcsóbb minden szemműtét! Szerintem remek alkalom!!! :) Aki eddig csak fontolgatta, határozza el magát, mert itt a lehetőség! Egy barátnőmet is itt fogják műteni, akinek még néhány évvel ezelőtt azt mondták (másik klinikán), nem műthető, mert vékony a szaruhártyája. Ráadásul az ő szeme -8-as; nekem a -4,5 is elég sok mindenben akadályozott. Kíváncsi leszek, hogyan fogja megélni ő is ezt a csodás élményt. :) (Hamar meg lehet szokni a jót... :)

Részletek itt: http://www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/hirek/miujsag/content.php?news_id=510

33 komment

Címkék: akció szemek optimum füstös prk lasik zyoptix

napszemüveg nélkül a napon

2009.09.27. 11:44 Klaudiaanyu

Tegnap egész nap úgy tevékenykedtem a kertben, hogy nem volt rajtam napszemüveg... PRK után ezt nem tehettem volna meg. Szóval így a műtét után 2 és fél hónappal olyan, mintha sosem lettem volna szemüveges. :) De azért a műkönny használata még mindig szükséges, napi 5-ször, de ez már semmi.

Remek érzés élesen látni a környezetet, főleg, ha ilyen szép...

Szólj hozzá!

Kontroll az 1. hónap után

2009.09.14. 00:05 Klaudiaanyu

A doktornő azt mondta, mikor megvizsgálta a szemem réslámpával, hogy a lebeny széle egyáltalán nem látszik. :) A műtöttek 20%-a ilyen szerencsés. A többieknek is csak egy mikroakármekkora valami látszik. A három hónapos kontrollra el sem kell mennem, csak ha akarok. (Elmegyek.)

Egy ismerősöm ezt írta:"Egy nő szépsége nem a ruhájától függ, amit éppen visel, vagy alakjától amilyen az ő formássága, de még nem is attól ahogyan a haját viseli.
Egy nő szépségét a szemeiben ismered fel, mert ez a szíve kapuja, ahol a szeretet lakozik."
 Szentimentális, de a fene egye meg, így van. :)

1 komment

Hurrá nyaralunk! Műtét után 1 hónappal

2009.08.19. 11:44 Klaudiaanyu

 Delfinekkel úsztam, vizicsúszdáztam, sós víz is ment a szemembe, de minden rendben van, szerencsére. Akár búvárkodhatok is, persze, szemüvegben. Hihetetlen, még csak egy hónapja, hogy műtöttek. Persze, azért vigyázok a szememre.

http://ittvoltunk.blog.hu/2009/08/21/nyaralas_maltan_1_nap

Már a Vidisic szemgélt nem használom, ugyanis az összes mellékhatását produkálta a szemem: vörös szem, idegentest érzés, stb. Hosszabb használat után ugyanis ezek a tünetek lépnek fel, pont olyanok, mint amelyek ellen az ember használja. (Ez kb. olyan, mintha egy székrekedés elleni gyógyszer mellékhatása székrekedés lenne....) Szóval esténként én már csak műkönnyet csepegtetek a szemembe, és azóta nem piros, nem dagad be reggelre. :)  A Flucont ma használom utoljára. (Azért elhoztam magammal az antibiotikumos szemcseppet is, hátha szükség lesz rá...)

És a legjobb: élesen látom a tájat, a tengert, mindent, nem foglalkozom a kontaktlencsével, sem szemüveggel! :)

Ui.:Végül ma búvárkodtam, oxigénpalack, békaláb. Ahhoz képest, hogy nem vagyok oda a vízért, az úszásért, tulajdonképpen konkrétan deffiniálható víziszonyom van, nagy lépés volt ez számomra. :) Természetesen a klinikát az utazás előtt megkérdeztük, lehet-e búvárkodni, és a műtét után 3-4 héttel már tényleg mindent lehet csinálni... De gondolom nyitott szemmel úszni a víz alatt nem annyira ajánlott. 

Szólj hozzá!

Monitorszűrő szemüveg

2009.08.09. 13:53 Klaudiaanyu

A szememmel minden rendben. :) Még reggel és este kell csepegtetnem a Fluconból. Napi 5-ször műkönnyet is használok, este szemgélt.

Szemszárazság: drasztikus szemszárazságot nem tapsztalok. Reggelre kiszárad, ez műtét előtt is így volt. Nekem alapban száraz a szemem, korábban is kellett csepegtetnem, még akkor is, amikor nem hordtam kontaktlencsét már hetek óta. Ennek oka elsősorban a monitor előtt töltött napi 9-10 óra, keveset is iszom, és a családban is többen szemszárazsággal küzdenek. Nem figyeltem oda anno arra, hogy a szemem napközben pihentessem, sajnos. Gondolom, nem egyik napról a másikra fog rendeződni a helyzet.

Készítettem a monitorszűrő szemüveget, állítólag estére nem fog annyira elfáradni a szemem, mint korábban. (Bár az orvosom azt mondta, hogy nem szükséges a monitor miatt szemüveget hordani, de én azért rendeltem egyet.) Tulajdonképpen annyi az egész, hogy 15% mértékben színezett lencsét hordok: a kontúrok egy kicsit erősebbek, a monitor fénye sem olyan erős, (alapban igen alacsonyra állítottam a fényerősséget már régen). Egyelőre annyit tapasztalok, hogy kellemesebb a látvány ezzel a szemüveggel. (Az optikusban, ahova rendszeresen jártam eddig, megbízom teljesen, nagyon korrektek, és volt, hogy a drágább termék helyett egy olcsóbbat javasoltak, mert ők jobbnak találták szakmailag; ők ajánlották a Hoya lencséjét (www.kontaktlencsbolt.hu)

Találtam hasznos cikkeket arról, mire kell odafigyelni szápítógépes munka esetén: szem rendszeres nedvesítése, monitor tulajdonságainak megfelelő beállítása, monitor optimális elhelyezése, monitorszűrő szemüveg (lapos monitorokhoz is kell, állítólag!) 

http://www.latasellenorzes.hu/monitor_latas.htm

Számítógépes munkavégzés során óránként szükséges szünetet tartani. Ezekben a szünetekben kicsit tornáztatni kell a szemed (forgasd, nézz távolra majd közelre, stb), lélegezz mélyeket (lehetőleg ne füstös helyiségeben), kicsit meg is masszírozhatod a szemed környékét úgy, hogy a megfelelő akupresszúrás pontokra enyhe nyomást gyakorolsz pár másodpercig (ezek a pontok: a szem körüli koponyacsontüreg szélein vannak. Képzeletben rajzolj egy keresztet a szemedre - mint a bohócoknál -, és ahol a kereszt szárai találkoznak a csonttal, ott nyomd az ujjaddal. Miután elengeded a nyomást, érezni fogod, hogy milyen jólesik a szemednek, és beindítja a vérkeringést.)

A tenyerezés: szintén nagyon áldásos: könyökölj az asztalra és hajtsd 2 percre a tenyeredre a becsukott szemeidet. Ebben a totális sötétben a szemek különlegesen ellazulnak, és a sok idegvégződéssel ellátott tenyerek kézmelege is nagyon jól fog esni kizsigerelt érzékszervünknek.

Szemtorna:  váltakozva nézz egy közeli, majd egy távoli pontra, vagy pusztán a szemeddel végezz körzést, mintha egy láthatatlan hatalmas O betű körvonalán néznél végig. Majd ugyanezt ellenkező irányban is, többször, és a szorgalmasabbak sorra vehetik az ABC más betűit is: N, S, L, D, M - biztos, hogy nem fog ártani…

http://metropolita.hu/?p=16188

2 komment

A szemem remek :)

2009.08.02. 11:28 Klaudiaanyu

Szerencsére már tegnap sokkal jobb állapotban volt a szemem, mára már nem is volt kicsit se bedagadva reggelre, az allergia elmúlt (már mint a tünete). Ma még 5x kell csepegtetni. (Remélem, nem kiabálom el a gyors javulást.) Hétfőn bejelentkezem arra a Poli-Mediklinikára, ahol állítólag egész jól kezelik az allergiát. Hallottam sikeres gyógyulásokról is, és olyanról is, hogy nem értek el semmit. Hát, meg kell próbálnom, mert az SZTK-ban már 3 éve csak totyorgunk, hogy vajon mi lehet... Ugyanazokat az orrcseppeket kapom, krémeket, vérvizsgálat szerint semmire sem vagyok allergiás...

Annyira megszoktam már, hogy jól látok... :) Egyik nap eszembe jutott, mennyire féltem a szemműtéttől. :) De nagyon remek dolog, kár, hogy nem hamarabb csináltattam meg... Kb. 5 szemgyulladástól kímélhettem volna meg magam az elmúlt másfél év alatt, amit a kontaktlencse okozott...

Szólj hozzá!

Allergia :(

2009.08.01. 08:10 Klaudiaanyu

Péntek délben elmentem a Klinikára, mert még mindig éreztem, hogy valami nem stimmel, kicsit még égett a szemem. Egy másik doktornő vizsgált meg nagyon alaposan. Mondta, hogy valóban van némi gyulladás -"piros a torka a szememnek", nem lehet tudni pontosan, mitől. De nem a műtéttel van kapcsolatban -ez megnyugtatott. Mivel a kezemen is erősödött az allergiám, sokat prüszkölök, az orrom is hisztis, minden bizonnyal az allergiám okozza az enyhe gyulladást. reggelre kicsit csipásabb, mint kellene, és a szemhéjam is bedagadt. Most a Flucont és a Tobrexet is napi 5 alkalommal kell használnom vasárnapig, majd csak a Flucot szerdáig 3 alkalommal, aztán visszatérhetek a normál kerékvágásba...Remélem, minden rendben lesz, mert aug.14-én megyünk nyaralni! :) Bár az, hogy ilyen jól látok a saját szememmel szemüveg nélkül, felér egy nyaralás élményével. :)

Szólj hozzá!

Műtét utáni 10. nap

2009.07.31. 07:14 Klaudiaanyu

Tapasztalatok: tegnap délutántól estig kicsit égett a szemem... (Lehet, tudattalanul a szememhez értem, miután a levesemből kihalásztam egy borsszemet.) Az illóolajokkal is vigyázni kell, mert hiába nem érsz a szemedhez, irritálja a gőze. Egyébként még mindig látok a fényforrások körül fényudvart. Nem olyan erős, mint az első napokban, de még mindig nagy... Engem nem zavar, mert a kontaktlencse mellett nekem sokszor volt ilyen tapasztalatom, megszoktam már, mondhatnám, de ennek el kell múlnia. Csak azt nem lehet megmondani pontosan, mikor.

Sajnos, tegnap sikerült már egyben több mint 8 órát lehúznom a monitor előtt ülve a munkahelyemen, annyi minden volt, hogy észre sem vettem. Ez nagy hiba! Remélem, nem lesz probléma. Vizsgára is készülök, így most inkább olvasni fogok sokat, de közben a szemem pihentetésére is gondolnom kell! 

  

Szólj hozzá!

Munkában 3. napon

2009.07.29. 20:34 Klaudiaanyu

Tapasztalatok:

Bal szememen a véraláfutás már kezd láthatóan szépülni, azaz felszívódni. Egyre szebb, de azért még észrevehető.

Visus jobb szemen még nem javult, pedig jó lenne. Bár a látásban egyáltalán nem zavar, de ha csak a jobb szememmel nézek a távolba, a kép nem olyan éles...

Allergiám is kicsit kijött a bal szemen: a szemhéj belső felén egy kis pukli jelentkezett. Doktornő mondta, hogy az antibiotikumos cseppből csepegtessek néhányszor. Kb. 3 csepegtetés után elmúlt. (allergiavizsgálat eredmánye majd 2 hét múlva lesz, teszek a dolog ellen, természetesen.)

Szemszárazság: napközben a napi 5 csepegtetés mellett nincs. Reggelre viszont kiszárad a szemem, olyankor gyorsan csepegtetek műkönnyet; a Flucont -hogy ne mossák ki egymást- csak negyed óra múlva használom.

Szemcseppek: eljött a 2. hét, már csak napi 2x kell használnom, így nem hurcolászom magammal a munkahelyre. Csak műkönny van nálam mindig. Jelenleg Oxyalt használom, de azt hiszem, visszatérek a Systane-re, annak a hatása mintha tovább tartana.

Amikor az utcán szemüveges fiatalokat látok, legszívesebben odamennék, és mondanám nekik, hogy vágjanak bele egy lézeres szemműtétbe, mert rohadt jó dolog! :)

Szólj hozzá!

Kontroll az első hét után

2009.07.28. 11:46 Klaudiaanyu

Most voltam kontrollon az első hét után. A doktornő azt mondta, nagyon jó eredményeket értünk el: dioptia nulla! Semmi! :) Visus jobb szemen: 1,0 bal szemen:0,85

Boldogan jöttem el! (Nem kell letakargatni az egyiket, tornáztatni a másikat, vagy hasonlók. PRK és IntraLasik beavatkozás utáni betegek írták a fórumokon, néhányuknak volt ilyen szükséges "utókezelés". )

Kontroll 3 hét múlva, épp a nyaralás után.

De odafigyelek a szememre, megteszek mindent, hogy megelőzzem az esetleges  visszaromlást (már ha ezért lehet tenni). Monitor előtt dolgozom, igyekszem azt az előírt óránkénti 10 perc szempihentetést elérni, addig papírokat rendezgetek, mást csinálok, a lényeg, ne a monitort nézzem. Szedem a spec. vitamint, az alvást is igyekszem 8 órára kiterjeszteni, és sokat nézek majd a távolba, pl. munka közben kinézek olykor az ablakon.  És szemcsepp naponta sokszor.

Szóval minden remek! :)

Szólj hozzá!