HTML

Szemműtét Dilemma Blog: Lasik vagy PRK?

Elhatároztam végre, rászánom magam a szemműtétre! Hónapokig olvastam, kutakodtam, science fiction rémhírekről és tökéletes gyógyulásokról hallottam. Még egy héttel a műtét előtt is bizonytalan voltam: Lasik vagy PRK legyen. A neten annyi mindent olvasni, ezért eldöntöttem, hogy én is megírom, hogyan jutottam el a szemműtétig, bízva abban, hogy mások döntését megkönnyítem. Ha TE IS LASIK-MŰTÉTEN ESTÉL ÁT, KÉRLEK, OSZD MEG VELÜNK ITT SAJÁT TAPASZTALATAID! :)

Friss topikok

  • Klaudiaanyu: Kedves svabin! Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munk... (2013.11.05. 21:20) ...újabb szemteszt...
  • Klaudiaanyu: Szia Ildikó! Nagyon sok sikert kívánok! Biztosan jól fog sikerülni. :) Üdvözlettel: Klau (2013.09.23. 22:40) Szempróba
  • A-Mari: Nekem 2012. november 21én volt IntraLasik szemműtétem. Nincs olyan érzésem hogy életem legjobb dö... (2013.02.07. 19:43) szemvizsgálat (part2)
  • Éva Bihari: Szia!! Én is beálltam a sorba.... műtét előtt néhány napig betyár rossz volt....holnap leszek 6 ... (2013.01.23. 18:16) 3. havi kontroll
  • ÚjLány: @svabin: Szia! Most is van akció: www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/ugyfelszolgalat/araink/ Maga a m... (2012.07.11. 13:38) Lassan 3 éve...

Egynapos kontroll

2009.07.22. 14:31 Klaudiaanyu

Reggel felébredve nagyon szomjas voltam, egymás után ittam az ásványvizeket.  11 órára mentünk kontrollra. A szemem kicsit csupa csipa volt, de nem nyúltam hozzá, mert egyrészt mondták, ne tegyem, másrészt jobb, ha a doktornő is látja, milyen folyamatok zajlottak le, még ha kicsit kellemetlen is, hogy az embert így látják.

A doktornő először réslámpával vizsgálta meg a szemem -ez az, amikor nagyon erős fénnyel belevilágítanak és végigpásztázzák a szem minden zegét és zúgát. Kellemetlen volt ez a nagy fény, de seráfütty, ennyi baj legyen. A doktornő mondta, hogy nem is látszik, hogy ott lebenyt készítettek, tökéletesen sikerült a műtét! Mikor másodszorra nézte meg a szemeim, én már ott mosolyogtam magamban, hogy "basszus, mennyit paráztam ettől a lebenykészítéstől, és még csak nem is látszik orvosi szemmel sem!" Én úgy örültem. :) Azt is mondta, hogy szép minden, ha lenne komplikáció, az már most, az első napon látszódna egyértelműen. :) Az a kis bevérzés, ami a műtét során keletkezett (ez természetes velejárója), hamarosan felszívódik. Még egy fél dioptria van a szememen, de ez még javulni fog, az első nap még kicsit ödémás a szem a műtét után. (Én már ezzel is boldog lennék, ha csak egy fél is maradna... és ha esetleg szemszárazság is lép fel, nem vészes, pár csepp, és rendben van. De egyelőre úgy tűnik, minden rendben lesz.:) :) :)

http://www.zyoptix.com/zyoptix_uk/zyoptix_vs_lasik.html

A következő kérdéseket tettem még fel a doktornőnek:

-Mikor használhatom a laptopot leghamarabb?

Bármikor, amíg nem fárad el a szemem. A lasik után nem lesz fényérzékeny a szem, sem UV-érzékeny, gyakorlatilag ugynazt az életet élheti, melyet a műtét előtt. Még két-három hétig az uszoda, a szauna kerülendő a biztonság kedvéért.

-Mikor sminkelhetek?

Úgy két hét múlva már lehet szemspirált is használni, addig csak szemkörnyéki kozmetikumokat inkább. (Én a biztonság kedvéért még ráhúzok pár hetet, a smink nem olyan fontos..)

-Ha esetleg évek múltán romlik a szemem, lehet-e kontaktlencsét viselni, a lebeny nem zárja-e ki?

Lehet viselni, a lebeny nem lenne akadály, de nem lesz rá szükség. Ha úgy alakul, újra meg lehet műteni, de erre nem szokott sor kerülni.

-Szedjek-e valamilyen vitamint? 

Nem szükséges!

(Én azért szedem továbbra is az eddigieket:a lizint, a Zöldvér-féle lugosító tablettákat -ebben csak szárított zöld gyógynövények örleménye van-, C-vitamint, mert az jó :), de pluszban feketeáfonya tablettát, mert az jó a szemnek... Tehát mindent szedek, amit eddig, plusz az áfonya, és sok vizet iszom...)

A cseppek pontos használatát leírták: első három napon Tobrex 4x1 csepp, majd 3 nap után el kell hagyni. Flucon: 1. hét: 3x1 csepp, 2. hét: 2x1 csepp, 3.hét: 1x1 csepp. ezen kívül szem nedvesítése minimum napi 5x1 csepp műkönny (Systane, Oxyal, Artelac -bármelyik jó.) Éjszakára mindig Vidisic szemgél. Műtét után egy hét pihenés javasolt. Mivel képernyő előtti munkát végzek, pláne jobb, ha itthon maradok, mert azért nem akarom kockáztatni a tökéletes javulást. Míg ezeket a sorokat is írom, napszemüveg van rajtam, és figyelek rá, hogy minél kevesebb időt töltsek a monitor előtt egy huzamban: fél óra írás, fél óra egyéb tevékenység (pl. védőszemüvegben mosogatok). 

Én egy kis papírra írom, pontosan hány órakor melyikből csöpögtettem. A Flucon és Tobrex között hagyni kell 15 percet, hgy egymást ne mossák ki, és így tuti, tud hatni mindkettő. A műkönnyet meg a gyógyszerek közt alkalmazom.

Mellesleg ez nem olyan nagy dolog, hgy csepegteti kell, a kontaktlencse viselés mellett is -nekem legalábbis- napi 5 alkalommal kellett, és estére használtam gélt is, már elég ramaty állapotban volt a szemem mondjuk. Aki meg bírja a lencsét, annak meg azért kellene használni sűrűn műkönnyet,  hogy sokáig bírja, ne legyen allergiás a szeme a kontaktlenécsre. A kontaktlencse hordása egyébként elég sok szövődmény lehetőségét hordozza magában... Az optikusomnak egyik vendége szeme cisztás lett a kontaktlencsétől... Szerintem ez ritka eset, de előfordulhat. Azt viszont már más szemorvosoktól is hallottam, hogy ez az allergiás tünet sokaknál előfordul.

Közelre még dupla kontúrvonalai vannak a betűknek. Most beszéltem a Klinikával, ez most még normális tünet. A műkönny használata nagyon fontos: minimum 5-ször kell naponta, én inkább 25-ször csepegtetek. Ami érdekes, egyáltalán nem érzem szárazabbnak a szemem, mint a műtét előtt, sőt...

Minden probléma nélkül tudok olvasni, de nem erőltetem meg a szemem, még inkább csukott szemmel hangoskönyvet hallgatok, de fantasztikus, hogy simán megy az olvasás. :):)

Amire odafigyelek:

-Víz nem érheti a szemet, ezért a védőszemüveget mosogatás, fogmosás közben is használom.

-A hosszabb hajat érdemes sállal, hajpánttal hátra fogni, nehogy a szembe belemenjen.

-Odafigyelek, hogy elég folyadékot igyak. Én alapban keveset iszom, pedig fontos lenne a szervezetemnek az elegendő mennyiség.

-Nem feltétlenül kellene, de míg a monitor előtt vagyok, napszemüveget viselek. Egyébként is a munkahelyemen és itthon is a monitor fényerősségét már régen levettem, állítólag tényleg árthat a szemnek. Engem egyébként is zavar az erős fény.

komment · 1 trackback

Címkék: zyoptix

A bejegyzés trackback címe:

https://szemmutetdilemma.blog.hu/api/trackback/id/tr701261064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tovább lúgosodom… :) 2009.07.30. 15:21:57

Korábban már említettem, hogy 2007 májusában voltam egy ESG vizsgálaton. Miközben a savtalanítás témakörben nyomoztam, villant csak belém, hogy ez a vizsgálat éppen a különböző szervek pH értékét méri, tehát a legideálisabb eszk...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnneShirley 2009.07.23. 13:02:24

Kedves Klaudia!
Nagyon örülök a blogodnak, egy éve engem is nagyon foglalkoztatott a kérdés, de én még a vizsgálatig sem jutottam el, lebeszéltek róla.. Félelmetesnek és veszélyesnek titulálták olyan emberek, akik utána sem jártak a témának.... Én meg befolyásolható vagyok, és így el is csitult bennem ez a fellángolás..
Most újra gondolkodóba estem.. :)
Örülök, hogy megosztod a tapasztalatod velünk, és végre objektív véleményt hallok a különböző eljárások előnyeiről, hátrányairól.
Köszönöm mások nevében is!

Remélem, villámgyorsan javulsz majd, és várom a további beszámolókat!!

Üdv.,
A.S.

Klaudiaanyu 2009.07.23. 14:15:27

@AnneShirley: Szia! Köszönöm, nagyon örülök a pozitív visszajelzésnek. :) Pontosan azért kezdtem el írni ezt a blogot, mert a neten engem is féligazságokkal, csúsztatásokkal nem egyszer félrevezettek. Szerintem minden módszert érdemes megnézni, MINDEN ESETBEN ORVOSSAL BESZÉLNI, melyik módszer javasolt. Én csak azt tudom mondani, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hogy rászántam magam a szemműtétre, és az, amit én választottam, számomra a legmegfelelőbb volt. Ez a szemműtét egy baromi jó dolog! :) :) :) Kívánom, hogy minél hamarabb élvezhesd Te is a kontaktlencs, szemüveg nélküliséget! :)
süti beállítások módosítása