HTML

Szemműtét Dilemma Blog: Lasik vagy PRK?

Elhatároztam végre, rászánom magam a szemműtétre! Hónapokig olvastam, kutakodtam, science fiction rémhírekről és tökéletes gyógyulásokról hallottam. Még egy héttel a műtét előtt is bizonytalan voltam: Lasik vagy PRK legyen. A neten annyi mindent olvasni, ezért eldöntöttem, hogy én is megírom, hogyan jutottam el a szemműtétig, bízva abban, hogy mások döntését megkönnyítem. Ha TE IS LASIK-MŰTÉTEN ESTÉL ÁT, KÉRLEK, OSZD MEG VELÜNK ITT SAJÁT TAPASZTALATAID! :)

Friss topikok

  • Klaudiaanyu: Kedves svabin! Hogy vagy? Milyen volt a lábadozás? A szemed azóta hogy bírja a monitor előtti munk... (2013.11.05. 21:20) ...újabb szemteszt...
  • Klaudiaanyu: Szia Ildikó! Nagyon sok sikert kívánok! Biztosan jól fog sikerülni. :) Üdvözlettel: Klau (2013.09.23. 22:40) Szempróba
  • A-Mari: Nekem 2012. november 21én volt IntraLasik szemműtétem. Nincs olyan érzésem hogy életem legjobb dö... (2013.02.07. 19:43) szemvizsgálat (part2)
  • Éva Bihari: Szia!! Én is beálltam a sorba.... műtét előtt néhány napig betyár rossz volt....holnap leszek 6 ... (2013.01.23. 18:16) 3. havi kontroll
  • ÚjLány: @svabin: Szia! Most is van akció: www.optimuminfo.hu/hu/kapcsolat/ugyfelszolgalat/araink/ Maga a m... (2012.07.11. 13:38) Lassan 3 éve...

Fénykörök

2009.11.01. 11:35 Klaudiaanyu

Többen kérdezték tőlem a műtét után, hogy vannak-e fénykörök a fényforrások körül. Igen, még vannak! Változó mértékben, ugyan, de vannak. 

Reggelente még szárazabb a szemem, kb. minden 3. éjszaka újra használok Vidisic szemgélt, de nekem nem jön be, így hanyagolom. Megfigyeltem, hogy olykor még néha homályosabban látok ébredés után, majd csepegtetek, pislogok kettőt, és kitisztul a kép. (Figyelem, nem minden szemgélt lehet műtét után használni, patikus mondta, tehát rá kell kérdezni  mindenképpen.)

Több szemcseppet is kipróbáltam: a Systane nem jön be, kellemetlen a szememnek (mások erre esküsznek), előnye, hogy 3 hónapig jó (ez a szemcseppeknél rekord), kb. 2100 Ft-ba kerül. A legjobban a Tears Naturale II. szemcsepp vált be nekem, de csak 28 napig használható fel. Ára: kb.1000 Ft. Az Oxyal is nagyon jó, kb. 2400 Ft-ba kerül,és felbontás után 60 napig felhasználható!

A lejárat dátumát én rá szoktam írni a flakonra, így biztos nem lépem túl. Arra is érdemes gondolni, hogy egy hónapban nem csak egy, hanem több flakon szemcseppet érdemes venni: egyet munkahelyre, egyet otthonra, és egyet a táskába, hogy mindig legyen nálunk. Így az árak is megtöbbszöröződnek, persze, de a szemünkről van szó.

Beindult a fűtési szezon, szárazabb a levegő, ezt egy párologtatóval viszont meg lehet oldani. Hétvégén estefelé jöttünk haza kocsival, és megfigyeltem, hogy valóban nagyobbak a fénykörök az autók lámpái körül.. Nem tudom, zavarna-e vezetés közben... Egy ismerősöm, aki szintén műtét után van néhány hónappal, azt mondta, hogy egyelőre nem száguldozik az utakon, mivel tény, hogy a fénykörök még megvannak. Azonban azt olvastam, ez egy év után is még javulhat.  De természetesen vezetni simán lehet. :)

Azt is megfigyeltem (újra), hogy ha keveset iszom, a szemem szárazabb lesz, és tényleg romlik ez által a látás minősége. A héten voltam olyan figyelmetlen, hogy bikram jóga előtt (40 fokban jógázunk 90 percig), nem ittam eleget, konkrétan kb. a reggeli tejes kávé és egy csésze tea volt a napi folyadékbevitelem, és jóga végére eléggé kiszáradt a szemem. Érdemes munkahelyen figyelmeztetőt beállítani, hogy kb. 2 óránként ne felejtsünk el csepegtetni, még ha úgy is érezzük, nem szükséges: egyre több a munkám, a felelősség, sokszor annyira belemerülök a sok intéznivalóba és újabb projektekbe, hogy még mindig teljesen elfeledkezem a csepegtetésről, este meg elég érzékeny lesz a szemem. Szóval csepegtetni! Ezt most magamnak is írom!:) Ja, és a monitort nézve az ember, ugye, kevesebbet pislog, ami nagy baj! Emlékeztessük magunkat arra is, hogy ha monitort nézzünk, sokat pislogjunk. (Szintén üzenet magamnak is!:)

Éjjel azt álmodtam, hogy edzésen megrúgták a szemem, és  a lebeny elcsúszott. :) Amúgy az életben nagyon vigyázok, természetesen, bár már volt, hogy a törölközővel megdörzsöltem a szemem, és nem történt semmi baj.  De az ember amúgy is vigyáz a szemére, szóval nem egy nagy áldozat. Mellesleg a kontaktlencsézésnek sokkal komolyabb szövődményei lehetnek, tehát ezen mindenképp érdemes elgondolkodni.

Én továbbra is nagyon elégedett vagyok. :):):)

Egy ismerősöm hiányolta, hogy nem készült videofelvétel az első napról a műtét után. Készült, de azért mégsem teszem fel, elég kócos a hajam! :) Így hangzott (végig mosolygás, nevetés):

-Lekamerázlak!

-De ezekkel a szemekkel? :) (Csupa csipa volt, ugyanis.)

-Na, mondjál valamit!

-Látok! :) :) Gyerekek, aki tud, az menjen szemműtétre. Már holnap! :)

-Jó! Ne reklámozzál! :)

-Na, jó, de ezt tényleg így gondolom, ez nem reklám. Aki lökött, ne műtesse meg a szemét. De akinek van egy is agya, menjen! :) :) Tök jó! Basszus! De durva! :) No, mindjárt olvasok is! :)

-Látsz Te? :)

-Igen. :) Egyedül a lámpa körül ez a fénykör... De még poénosan is néz ki. Ha odanézek, tényleg van körülötte fényudvar... De ha így marad, az sem fog zavarni. Viccesen néz ki maximum. Látok! juhé'! :)

(Hamarosan megyek kontrollra az Optimumhoz, erről is beszámolok majd.)

komment

Címkék: száraz szem optimum tears szemcseppek systane naturale oxyal

A bejegyzés trackback címe:

https://szemmutetdilemma.blog.hu/api/trackback/id/tr881490481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klaudiaanyu 2009.11.01. 12:49:14

Ja, és nem beszélve arról, hogy nem csak arról van szó, hogy nem kell szemüveg, kontaktlencse, hanem az életed is megváltozik. Anno sok bosszúságot okozott, hogy a kontaktlencse sokszor kellemetlen volt, begyulladt a szemem tőle, a szemüveg akadályozott pl. sportolásban. Az ember kedve, hozzáállása is más. Most viszont, simán tudok bármit csinálni, szívesen járok szaunázni, jógázni, edzésekre, mert nem csúszik le a szemüveg, nem csúszik el a kontaktlencse, nem gyullad be a szemem. Egyedül arra kell figyelni, hogy műkönny legyen nálam, és használjam is. Itt még van mit fejlődni, de alapjában tényleg sokkal jobb: tehát egy új életminőséget is kap az ember. :)

Klaudiaanyu 2009.11.02. 23:57:35

Áááá: az irodában hagytam mindkét Tear Naturale szemcseppet -bevittem az itthonit is valamilyen meggondolásból. Most csak Systane van, és most csepegtettem, és olyan, mintha még szárazabb lenne a szemem. Mondjuk ma is csak egyszer-kétszer csepegtettem. :( De elég kellemetlen...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2009.11.13. 15:31:37

Szia!

Ezt a műkönnyet meddig kell még csepegtetned?

Klaudiaanyu 2009.11.28. 15:44:23

@megváltó: Szia! Most voltam kontrollon (elvileg ez volt a 3. havi, de egy hónap csúszással jelentkeztem csak be), a doktornő továbbra is javasolja a műkönny használatát. Sokszor elfelejtem munka közben, amire azt mondta a doktornő, hogy az már egy jó jel, mert ezek szerint nem szárad ki a szemem vészesen nap közben. Reggel az első dolgom, hogy csepegtessek a szemembe, mert tényleg érzem, hogy száraz. Én úgy tudom, hogy az első évben kell használni minél gyakrabban (napi 5 alkalommal kb.) műkönnyet. Szerintem ez a legkevesebb... :)
süti beállítások módosítása